İç mekanlarda hava kalitesini artırmak için doğadan faydalanmak harika bir yöntem. Evlerimizde ve ofislerimizde kullandığımız kimyasal temizlik ürünleri, mobilyalar ve elektronik cihazlar, iç mekan havasını kirleten çeşitli toksinler yayabilir. Neyse ki, belirli bitkiler bu zararlı maddeleri temizleme ve oksijen seviyelerini artırma yeteneğine sahiptir. Özellikle formaldehit gibi sıklıkla maruz kaldığımız zararlı maddelerden minimum düzeyde hasar almak bu sayede mümkün olabilir. Havayı Temizleyen Bitkiler burada imdadımıza yetişiyor.
Bitkiler Gerçekten Havayı Temizler Mi?
NASA’nın yaptığı araştırma, iç mekan havasını temizleyen bitkiler üzerine önemli bulgular sunuyor. 1989’da yayımlanan bu araştırma, kapalı alanlardaki hava kalitesini iyileştirmek amacıyla, bazı bitkilerin toksinleri ve zararlı kimyasalları absorbe edebilme yeteneklerini inceledi. Araştırma, özellikle uzayda ve kapalı ortamlarda, insan sağlığı için temiz hava sağlamanın yollarını aramak üzere yapıldı.
NASA’nın Clean Air Study olarak bilinen bu çalışması, formaldehit, benzen, trikloroetilen, ksilen ve amonyak gibi zararlı maddeleri havadan temizleyebilen bitkileri belirledi. Bu kimyasallar, genellikle mobilyalar, temizlik ürünleri ve çeşitli inşaat malzemelerinden salınır ve solunum problemlerine, cilt tahrişine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu anlamda oldukça kıymetli olan bu araştırma sonucu herkes havayı temzileyen bitkileri konuşmaya başladı. Burada bunun bir deney olduğunu ve laboratuvar ortamında yapıldığını hatırlatmakta fayda görüyorum. Yani evlerimizde aynı koşulları sağlayamayacağımız için birebir aynı sonuçları alma ihtimalimiz elbette düşük.
Havayı Temizleyen Bitkiler
Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bitkilerden bahsedeyim size;
1. Aloe Vera
Aloe Vera sadece cilt bakımında değil, aynı zamanda havayı temizleme yeteneğiyle de bilinir aslında, yani bizi şaşırtmadı. Formaldehit ve benzen gibi zararlı kimyasalları emebilir. Ayrıca, Aloe Vera bitkisinin yapraklarında kahverengi lekeler oluşursa, bu, havadaki zararlı maddelerin fazla olduğuna dair bir işarettir. Bu bilgi nereden geldi bana hatırlamıyorum, kaynağını bilen yazsın 🙂
2. Paşa Kılıcı (Sansevieria)
Paşa kılıcı, gece boyunca oksijen üretme kapasitesiyle ve dayanıklılığıyla bilinir, bu da onu yatak odaları için mükemmel bir seçim yapar. Aynı zamanda az ışığı da tolere edebildiği için yatak odalarında konumlandırırken tereddüt etmezsiniz. Karbondioksiti oksijene dönüştürürken formaldehit, benzen, trikloretilen ve ksilen gibi toksinleri de temizler.
3. Kurdele Çiçeği (Chlorophytum Comosum)
Kurdele çiçeği, özellikle sigara dumanındaki formaldehit ve ksilen gibi zararlı kimyasalları emmede etkilidir. Dayanıklı yapısıyla bakımının kolay olması, onu popüler bir seçim haline getirir.
4. Barış Çiçeği (Spathiphyllum)
Barış çiçeği, amonyak, formaldehit ve benzen gibi zararlı maddeleri temizleme kapasitesine sahip bir bitkidir. Aynı zamanda güzel beyaz çiçekleri ile dekoratif bir görünüm sunar.
5. Salon Sarmaşığı (Epipremnum Aureum)
Salon sarmaşığı, iç mekanlarda sıkça tercih edilen bir bitkidir. Formaldehit, ksilen ve benzen gibi toksinleri filtreler. Hızlı büyüyen bu bitki, çok kolay çoğlatılır aynı zamanda az ışık alan yerlerde de yaşayabilir.
6. Areka Palmiyesi (Dypsis Lutescens)
Areka palmiyesi, nemlendirici özellikleri ile bilinir ve bu sayede iç mekan havasının nem dengesini korur. Formaldehit, benzen ve karbon monoksiti etkili bir şekilde temizler.
7. Kauçuk Bitkisi (Ficus Elastica)
Kauçuk bitkisi, formaldehit ve diğer kimyasalları temizlemede oldukça etkilidir. Geniş yaprakları sayesinde oksijen üretimini artırır ve ortamın havasını temizler.
8. Deve Tabanı (Monstera Deliciosa)
Deve tabanı, hem dekoratif bir bitki olarak hem de havayı temizleyici özellikleri ile bilinir. Ksilen ve formaldehit gibi zararlı maddeleri temizleme kapasitesine sahiptir.
9. Dracaena (Dracaena Marginata)
Dracaena bitkisi, iç mekanlarda yaygın olarak bulunur ve formaldehit, benzen ve trikloretilen gibi toksinleri temizler. Farklı yaprak renkleri ve desenleri ile dekoratif bir bitki olarak da öne çıkar.
10. Bambu Palmiyesi (Chamaedorea Seifrizii)
Bambu palmiyesi, amonyak, formaldehit ve ksilen gibi kimyasalları temizleme kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda hava nemini artırarak kuru havayı dengeler.
Araştırma sonucunda ortaya çıkan bu bitkiler yaşam alanlarımızın hava kalitesini etkileyebilir fakat kaliteli hava için yalnızca bu bitkilerden medet ummak yeterli değildir. Düzenli olarak temizlenen ve havalandırılan ortamlar, düzenli olarak bakımı ve temizliği sulaması yapılan bitkiler, şehirdeki hava kirliliğinden mümkün olduğunca uzak konumlanan yerler ya da hava temizleme cihazlarını kullanarak da yaşam alanlarınızdaki hava kalitesini artırabilirsiniz. Evinizin havasını temizlemese bile bitkiler psikolojik olarak bize iyi geliyor nihayetinde, yeşiliniz bol olsun!